FACEBOOK

Wall Street Journal: Romania a trecut neatinsa de turbulentele din ultima luna

2011.08.25. 22:26 - Stiri

Bursele americane au scazut si obligatiunile europene "au luat bataie", dar datoria si monedele unor economii mici, odata sinonime cu un risc ridicat, au ramas, in mare parte, neatinse, in cursul acestei ultime luni extrem de tumultuose.

Economiile mici si in crestere, precum cele din Ghana, Kazahstan sau Romania, de obicei numite piete "de frontiera", au fost izolate, datorita tranzactiilor limitate cu obligatiunile si monedele lor. Asta ar putea fi un semn pozitiv ca investitorii, desi nervosi, nu au intrat in panica, scrie Wall Street Journal.

Investitorii s-au speriat si au vrut sa iasa repede din afacerile riscante, asa ca au vandut in primul rand activele cele mai lichide, fiind cel mai usor tranzactionabile. Totusi, au decis sa nu iasa de pe aceste piete emergente, in ciuda faptului ca lichidarea investitiilor de aici s-ar putea dovedi mai dificila in cazul inghetarii pietelor.

Situatia s-a tradus in miscari neobisnuite pe pietele valutare, iar unele monede de frontiera au avut in ultima perioada superperformante, comparativ cu valutele mai populare de pe marile pietele emergente. De exemplu, pesoul mexican a scazut cu 5% fata de dolar, iar randul sud-african cu circa 7%. In schimb, leul romanesc a castigat 1% in raport cu moneda americana si tengele kazah a stagnat, in aceasta luna.

"Daca esti manager de portofoliu, primul lucru pe care doresti sa-l vinzi este ceva care este lichid", a declarat John Peta, care gestioneaza active pe pietele emergente la Asset Management Acadian. "Nu te atingi de lucruri exotice, cu exceptia cazului in care simti cu adevarat ca lumea se apropie de sfarsit", continua el.

Multe dintre aceste tari, precum Ghana si Kazahstan, au avantajul de a fi bogate in resurse naturale, fapt care alimenteaza optimismul investitorilor.


Sursă: www/ziare.com

- lingouri de aur - investitii aur - lingouri de aur de vanzare - aur - aur de 24k - lingouri de argint - Eurogold - Heraeus - Emirates Gold - Valcambi - Umicore - Metalor – Goldas

 
Linkuri conexe

Partenerii noștri

 


 

 

Download-uri