FACEBOOK

SUA tipărește iar bani, dar economia e aproape de recesiune

2011.08.09. 17:22 - Știri piață

Majorarea limitei de îndatorare publică nu este suficientă pentru ca economia SUA să nu mai fie în pericol de recesiune. Iar reducerea cheltuielilor este o armă cu două tăișuri.

Administrația Statelor Unite ale Americii (SUA) nu are probleme în a găsi bani pentru împrumuturile de care are nevoie. Pentru cea mai mare economie a lumii se găsesc întotdeauna bani. Are însă o problemă politică, o luptă internă între principalele două partide ale țării (republicani și democrați), care pun, ca în orice altă parte a lumii, interesele politice înaintea celor „generale“.

„Ruptura dintre dezbaterea politică și urâta realitate fiscală din SUA este, din păcate, evidentă și în alte regiuni afectate, cum ar fi Europa, Rusia și Asia“, spune Steen Jacobsen, Chief Economist la Saxo Bank. Cu alte cuvinte, prăpastia dintre realitatea economică zilnică a populației și clasa politică nu este o caracteristică a unei regiuni sau a unei țări. Dimpotrivă, o găsim deja cam peste tot în lume, iar rezultatul direct al acestei situații este riscul tot mai mare de reintrare în recesiune.


Nu mai sunt bani pentru războaie

Blocajul economiei SUA vine atât din partea democraților, care nu vor să reducă cheltuielile, cât și din partea republicanilor, care nu vor să mărească taxele. Mai mult, soluțiile utilizate până acum pentru relansarea economiei s-au dovedit ineficiente, dacă nu chiar inutile.

Cea mai importantă modalitate de sprijinire a economiei este „relaxarea cantitativă“ practicată de Federal Reserve, mai exact pomparea a sute de miliarde de dolari în piețele financiare, bani care ar fi trebuit să ajungă în conturile companiilor prin credite. Și dobânda de 0% practicată tot pentru a avea bani ieftini. Iar rezultatele sunt clare: o creștere a PIB-ului american de 0,4% în primul trimestru al anului și de 1,3% în cel ­de-al doilea. Sub așteptările analiștilor și sub limita considerată de „încredere“ privind o continuare a trendului ascendent și nu o reintrare în recesiune.

O dovadă și mai mare a pericolului de recesiune este și scăderea consumului din luna iunie, consum care reprezintă 70% din PIB-ul SUA. Iar reluarea tipăririi de bani nu poate fi o soluție decât pe termen scurt.

Președintele Barack Obama a declarat imediat după aprobarea de către Congres a majorării limitei de îndatorare că acesta este primul pas către momentul în care SUA vor trăi din propriile resurse, nu din împrumuturi. Au apărut însă deja voci care susțin că dacă tăierile de cheltuieli vor fi duse până la capăt, conform actualului plan, atunci economia americană se va contracta cu 0,8% în anul fiscal 2013 (care începe în octombrie 2012). Inclusiv șeful Fed, Ben Bernanke, a făcut referire, în ultima conferință de presă, la o stagnare a economiei. Administrația și clasa politică mai au o problemă mare de rezolvat: cheltuielile cu conflictele armate din lume. Războaiele din Irak și Afganistan au costat, până acum, peste 1.200 miliarde dolari, iar reducerea cheltuielilor militare cu 350 de miliarde, cât se intenționează, nu va fi posibilă fără o diminuare a prezenței „jandarmului mondial“ în lume. Lucru dificil de realizat în condițiile luptei declarate împotriva terorismului.

Dacă SUA reintră în recesiune, atunci economia globală (inclusiv România) se clatină serios. Chiar și fără recesiune însă mai avem cel puțin un an și jumătate până când putem spune că pericolul a trecut. Un an și jumătate în care evoluțiile să fie general-pozitive.

Sursă:www.capital.ro

- lingouri de aur - investitii aur - lingouri de aur de vanzare - aur - aur de 24k - lingouri de argint - Eurogold - Heraeus - Emirates Gold - Valcambi - Umicore - Metalor – Goldas

 
Linkuri conexe

Partenerii noștri

 


 

 

Download-uri