FACEBOOK

Pentru a anticipa evoluția prețului aurului investitorii nu trebuie decât să stea cu ochii pe BCE

2011.12.06. 22:38 - Știri piață

În ciuda accentuării turbulențelor din Europa și a temerilor cu privire la o eventuală dispariție a monedei unice, prețul aurului per uncie a evoluat relativ constant într-un interval cuprins între 1600-1800 de dolari (sau 1200-1300 de euro).

Astfel, o viitoare explozie a prețului metalului prețios nu poate fi departe. Dacă Mario Draghi, președintele Băncii Central Europene, va accepta ca BCE să devină un cumpărător activ pe piețele de obligațiuni suverane, investitorii conservatori, în special cei din Germania și Elveția, ar putea declanșa un nou val de achiziții. Iar o scurtă analiză a evoluțiilor metalului galben în timpul crizei datoriilor publice, ne arată și de ce.

În timpul ultimilor ani de criză, piața a aurului a fost influențată major în două rânduri, și în ambele cazuri, cea care a făcut jocurile a fost Banca Centrală Europeană.

Prima oară în mai 2010, când liderii europeni au acceptat ca BCE să cumpere direct din piață obligațiuni ale statelor cu datorie publică mare de la periferia zonei euro. În urma acelei decizii, aurul, denominat în euro, a crescut cu 11,5 % în luna mai, când a atins de asemenea un nou maxim și în dolari.

Prețul aurului și criza datoriilor suverane din Europa au mers mână în mână, și al doilea moment important a fost în august anul acesta; Și tot BCE a fost factorul declanșator, anunțând că va începe să cumpere obligațiuni italiene și spaniole.

Din nou, reacția aurului a fost una spectaculoasă: prețul metalului galben a crescut cu 8.7 % în euro și cu 7,8 % în dolari, în doar trei zile de la anunțul făcut de BCE.

Și acestea nu sunt singurele elemente care arată că prețul aurului și evoluția crizei datoriilor publice au mers mână în mână. În trimestrul doi al anului 2010, când în evidențele BCE s-au văzut achizițiile de 75 de miliarde de dolari făcute în urma deciziei de a cumpăra obligațiunile Greciei, cererea de aur fizic din partea investitorilor germani a crescut cu 167% până la 49,6 tone, potrivit statisticilor World Gold Council – o asociație a producătorilor de aur care monitorizează piața metalului prețios.

De asemenea, în al treilea trimestru al acestui an, când în evidențele BCE au apărut primele înregistrări ale celei mai agresive campanii de achiziții de obligațiuni suverane (investiții de peste 85 de miliarde de dolari în scopuri) investitorii germani și-au majorat din nou cererea cu alte 162%, până la 59,3 tone.

Lecția ce trebuie învățată din istorie este aceea că investitorii ar trebui să fie mai puțin atenți la ceea ce fac Merkel și Sarkozy, și să stea cu ochii pe decizia pe care instituția cu sediul în Frankfurt o va lua în ședința de politică monetară de săptămâna viitoare.

 

Sursa: www.adevarul.ro

lingouri de aur de vanzare - cumpar aur - Emirates Gold - Valcambi - Umicore - Metalor – Goldas - Investitii in aur - investitii aur - placi din aur-  Eurogold - Heraeus -  lingou de aur de vanzare - aur de vanzare - pret aur - curs aur -  lingou – lingouri - aur - lingou de aur - lingouri de aur 

 
Linkuri conexe

Partenerii noștri

 


 

 

Download-uri