FACEBOOK

Omul care i-a învățat carte pe cei mai buni economiști români, despre Isărescu, criză și bănci

2011.11.16. 17:30 - Știri piață

Îi știe pe Mugur Isărescu, Florin Georgescu și mulți dintre tinerii economiști încă de pe banca facultății. Despre actuala criză crede că va dura cel puțin zece ani, iar după ce problemele vor lua sfârșit lumea va fi suferit o trasformare radicală.


"E clar că va fi o schimbare de comportament în favoarea economisirii", spune economistul. În special cei de peste 40 de ani, care nu știu când vor fi dați afară, "preferă să aibă lichidități decât să își schimbe plasma sau mașina. Nu mă refer la cei afectați deja, cei care au fost dați afară și nici doar la cei de la stat ci și la cei de la privat, care nu știu cât va rezista firma și când vor fi dați afară", a spus economistul într-o conferință organizată de Asociația pentru Protecția Cosumatorilor.

 

Cum vede soluțiile de austeritate adoptate de guvern? "Multe guverne, inclusiv la noi, merg pe tăieri. Tăierea până la urmă face să devii din ce în ce mai sărac. Se aplică un principiu nu tocmai academic, dar care circula și când eram student: ban la ban și păduche la golan. Cei bogați devin și mai bogați, cei săraci mai săraci", spune Moise Altăr.


"Dacă i-ai dat afară trebuie să îi plătești șomaj. Dacă nu se mai consumă nu se mai produce. Dacă nu se mai produce, firmele încep să își reducă activitatea, ceea ce creează alte probleme", spune acesta.
Nu e sigur care ar fi fost alternativa și spune că ar fi nevoie de multe calcule pentru a găsi o soluție bună. O parte din greșeli vin și din trecut, în condițiile în care guvernanții nu au luat măsuri pentru a întâmpina criza. "Măcar în 2007 se știa că vine criza. Nu te duceai la televizor să spui: vine la ailalți, nu la noi. Trebuiau luate măsuri".
Entuziasmul privind creșterea economică de 4,5% în trimestrul trei i se pare exagerat. Ar trebui văzut că se pierde mult pe colectare și cât de mult din această creștere care s-a datorat unui factor conjuctural, respectiv vremea bună, care ajutat să obținem o producție agricolă bună, spune Moise Altăr.


La fel ca acum 50 de ani


Ca și acum, și în urmă cu jumătate de secol, politicienii români economiseau unde nu trebuie, spune economistul. În anii 60, imediat după ce terminase Facultatea de Matematică, Moise Altăr lucra într-u colectiv de cercetare care a evaluat creditele luate de România, sute de milioane de dolari pentru construcții de fabrici și alte obiective economice.
"Și atunci oficialii făceau economii la ce nu trebuie", spune profesorul de economie. Delegațiile românești plecau cu un economist, care nu era însoșit de un jurist și de un specialist în calculatoare și făceau tratative cu țări arabe care erau reprezentate de firme engleze sau franceze, ceea ce înseamnă că românii negociau cu specialiști.


Oficialii români erau convinși că au ieșit în câștig, dar, în realitate, lipsa de pregătire îi aducea în pierdere. "Unul oferea credit fără perioadă de grație, altul cu perioadă de grație, unii dădeau credit pe perioadă mai lungă. De regulă, oficialii alegeau credite cu perioada de grație cea mai lungă și pe perioade cât mai mari, fără a se gândi că astfel dobânda totală plătită crește", a spus Moise Altăr.
Lehman Brothers i-a oferit creditele spre analiză


Lehman Brothers, banca al cărei faliment a dat startul prăbușirii piețelor financiare, în septembrie 2008, a venit și în România, cu circa un an și jumătate înainte de criză pentru a cere unui grup de economiști condus de la Moise Altăr să facă o evaluare creditelor mortgage – ipotecare.
Cum de au ajuns în România? "Noi lucrăm cu Londra, care este foarte scumpă, și cu India, care este foarte departe", au spus americanii economiștilor români. "Ceea ce ne-au oferit a fost ca pentru India, așa că nu am acceptat", a completat Moise Altăr.


În 2008 era la New York exact în zilele în care a fost anunțat falimentul Lehman Brothers. Când s-a auzit, la București, despre acest eveniment, economiști și autorități publice s-au întrunit pentru a analiza cât ar putea dura efectele acestei crize ce se profila asupra României. "Întrebarea era dacă va dura trei, cinci sau șase luni. Dar mulți spuneau că nici nu ne va afecta", își amintește Altăr.
"Criza va dura poate mai bine de zece ani și lumea nu va mai fi ce a fost. A afectat nu numai sistemul financiar și băncile ci întreaga construcție financiară a omenirii. Toată ștința trebuie reconstruită pentru că până acum a fost construită pe teoria nomalității, dar nu s-au luat în calcul întâmplările rare", a spus economistul.


Sunt titlurile de stat o investiție bună?


În opinia profesorului de economie, pe fondul crizei, lipsa de credibilitate a guvernelor a devenit o mare problemă. "Nu se știe în ce guvern poți să mai ai încredere", a spus acesta.
Actuala criză a pornit din cauza problemelor fiscale. "Problema e Uniunea Europeană și nu Statele Unite. Uniunea Europeană a fost construită ca un colos cu un singur picior: există uniune monetară fără uniune fiscală", spune profesorul de economie.


Or, creditarea guvernelor s-a dovedit o mare problemă. "Guvernul Greciei a mințit, Italia a mințit de asemenea, din bună credință sau din prostie. Dacă guvernele își pierd credibilitatea e grav", a spus profesorul de economie.


Băncile centrale și rolul jucat de acestea în criză ar trebui judecat de la caz la caz. În opinia sa, pentru România a fost un noroc că actuala criză ne-a prins în timpul mandatului lui Mugur Isărescu la conducerea BNR, deoarece actualul guvernator BNR "are un feeling foarte bun". Deși băncile centrale au un rol important în criză, impactul deciziilor lor este limitat, crede economistul.


Despre economiștii români...


Îi apreciază în mod special pe Mugur Isărescu și Daniel Dăianu. Spune că nu s-au oprit niciodată din studiu și au mers cu lecturile mult dincolo de "programă". "Nu poți să ajungi atât de sus fără să fii serios". Îl apreciază mult și pe Cristian Popa, viceguvernatorul BNR.
Din economiștii tineri, îi prețuiește în mod special pe Ionuț Dumitru, economistul șef al Raiffeisen Bank, pe Nicolae Chidesciuc, economistul șef al ING Bank, care va pleca să lucreze pentru JP Morgan Londra, și pe Dan Bucșa, economistul șef al UniCredit Țiriac.


Sursa: evz.ro

Investitii in aur - investitii aur - placi din aur - aur de vanzare - Emirates Gold - Valcambi - Umicore - Metalor – aur - lingou de aur - lingou de aur de vanzare - lingouri de aur de vanzare - Eurogold - Heraeus - Goldas - lingouri de aur - cumpar aur - pret aur - curs aur -  lingou – lingouri


 

 
Linkuri conexe

Partenerii noștri

 


 

 

Download-uri