FACEBOOK

O țară din Europa vrea bani din aur

2011.07.16. 11:42 - Știri piață

Parlamentul Elveției ar putea discuta în acest an introducerea francului din aur, care ar urma să circule în paralel cu moneda oficială, o inițiativă care va declanșa probabil o dezbatere mai largă privind rolul aurului în statul elvețian, potrivit portalului de știri economice MarketWatch.

 
 
 

Inițiativa face parte dintr-o campanie susținută de politicieni membri ai Partidul Poporului Elvețian, cel mai mare din țară, care încearcă să folosească temerile referitoare la criza financiară globală și inflație pentru a inversa politica actualului guvern în privința aurului.

"Cred că va declanșa o anumită dezbatere privind aurul și ar putea exista anumite presiuni pentru a accepta moneda paralelă. Dar nu va avea niciun efect asupra economiei. Este uimitor că există oameni care ar cumpăra milioane de astfel de monede", a spus Gebhard Kirchgaessner, profesor de economie la Universitatea din St. Gallen.

Elveția, care a devenit în 2000 unul dintre ultimele state care și-au decuplat moneda de aur, nu este singurul loc în care este analizată schimbarea rolului aurului în contextul controversei privind implicarea statului în economie. În martie, Utah a devenit primul stat american care a legalizat pentru circulație monedele din aur și argint, iar astfel de prevederi au fost luate în calcul în Montana, Missouri, Colorado, Idaho și Indiana.

"Vreau ca elvețienii să aibă libertatea de a alege o monedă complet diferită. Sistemul monetar actual este susținut de datorii - la rândul lor susținute de nimic - și vreau ca oamenii să-și dea seama de asta", a spus Thomas Jacob, promotorul inițiativei.

O mare parte a entuziasmului privind aurul are legătură cu avansul de peste cinci ori al prețului în ultimul deceniu, la peste 1.500 de dolari pe uncie.

În SUA, legislația care permite circulația monedelor din aur este pur simbolică. Francul, însă, are un rol practic, de a oferi micilor investitori posibilitatea de a-și proteja investițiile față de incertitudinile globale, a spus Jacob.

Micii investitori se confruntă cu piedici în privința plasamentelor în aur, afirmă Jacob, care în prezent pregătește angajații departamentului de vânzări la Zurich Financial Services Group. Investițiile în aur prin intermediul monedelor, lingourilor sau certificatelor necesită consultanță profesionistă, iar cea mai mică monedă costă circa 100 de franci. Unul dintre noii franci de aur va avea, pe de altă parte, un conținut de 0,1 grame de aur și ar putea fi cumpărat pentru numai cinci franci (la cotația actuală).

Elveția, cu o populație de 7,7 milioane, se situează pe poziția a șaptea în lume după stocurile de aur, cu 1.040 tone, aproape la fel de mult precum China, potrivit datelor Consiliului Mondial al Aurului. Cele mai mari rezerve de aur din lume sunt controlate de SUA. În funcție de cantitatea de aur pe cap de locuitor, Elveția ocupă prima poziție la nivel mondial, cu aur în valoare de 6.000 de dolari pe persoană, de două ori mai mult ca Libanul (3.000 de dolari), care se situează pe locul al doilea.

Partidul Poporului Elvețian intenționează să înceapă, în august, strângerea de semnături pentru o inițiativă legislativă în privința francului de aur. Formațiunea politică cere ca banca națională să oprească vânzările de aur, să repatrieze rezervele pe care le are în străinătate și să nu permită ca aurul să ajungă la o pondere mai mică de 20% din activele instituției. Campania cere, de asemenea, retragerea Elveției din Fondul Monetar Internațional.

Aprobarea legislației ar necesita amendarea Constituției. Dacă o astfel de măsură ar fi respinsă, măsura ar putea fi supusă votului populației probabil la mijlocul anului următor, a spus Jacob.

Dacă propunerea va fi acceptată, instituțiile financiare autorizate ar putea emite franci, folosind propria siglă pe o parte și o emblemă ușor de recunoscut a francului elvețian pe revers. Procesul ar fi monitorizat strict de guvern pentru a se asigura respectarea cantității de aur și autenticitatea, a afirmat Jacob.

Chiar dacă ar fi popularizate suficient, este puțin probabil ca noile monede să se afle în circulație comercială, întrucât volatilitatea cotației aurului ar face o astfel de situație nepractică, potrivit MarketWatch.

 

Sursă: Mediafax

- lingouri de aur - investitii aur - lingouri de aur de vanzare - aur - aur de 24k - lingouri de argint - Eurogold - Heraeus - Emirates Gold - Valcambi - Umicore - Metalor – Goldas

 
Linkuri conexe

Partenerii noștri

 


 

 

Download-uri