FACEBOOK

Isteria aurului se extinde. Lingoul, cel mai în vogă cadou

2011.11.16. 18:01 - Știri piață

Dacă mergeți în anumite sucursale ale unor bănci din România aveți toate șansele să vedeți oameni cumpărând la ghișeu lingouri de aur. Isteria inter națională a metalului galben a cuprins și țara noastră. Motivele sunt lesne de înțeles dacă ne uităm numai la evoluția prețului aurului în acest an.

De la o valoare de 144,84 lei la începutul anului, gramul de aur a fost cotat, ieri, de Banca Națională a României (BNR) la 180,85 lei. Alt fel spus, românii care au cumpărat aur în luna ianuarie 2011 se pot bucura acum de o creștere cu aproximativ 25% a investiției.

Isteria aurului se extinde

Cum anume puteți investi în metalul galben vă spun specialiștii celor două bănci din țară care vând aur, dar și repre zentanții magazinelor de bijuterii.

Cu lingoul la aniversări

Atât băncile, cât și magazinele de bijuterii care comercializează aur spun că, în ultima perioadă, a crescut puternic cererea pentru metalul prețios. Iar mulți dintre cumpărători se gândesc să le facă o surpriză plăcută persoanelor apropiate, făcându-le cadou un lingou de aur.

"A prins foarte bine la clienți să ofere lingouri cadou, mai ales că acestea se pot personaliza. Este un cadou apreciat foarte mult", ne-a declarat Claudia Rădulescu, șefa unui magazin de bijuterii Cellini.

Iar Alina Piciorea, șef vânzări retail și produse de trezorerie la Piraeus Bank, spune că, pe lângă clienții care cumpărau aur de curiozitate sau pentru cadouri, s-au înmulțit și cei care doresc să facă investiții pe termen lung.

"Clienții retail care cumpără cantități foarte mici, de până la 100 grame, îl iau acasă", spune reprezentanta Piraeus. Asta spre deosebire de cei care cumpără aurul pentru investiții. Aceștia din urmă preferă să îl țină la bancă, pentru a-l revinde ulterior.

"Cei cu cantități ceva mai mare au două opțiuni: fie păstrează aurul în cutiile de valori ale băncii și au oricând acces la el, fie folosesc serviciul de custodie, care e dedicat acestui tip de valori și prin care clientul poate decide revânzarea către bancă atunci când are nevoie de lichidități", a precizat Alina Piciorea.

La Piraeus, costul anual de depozitare este de 0,1% din valoarea aurului plus TVA. Iar la BCR, cea de-a doua bancă din piață care comercializează aur, costul de depozitare este în jur de 0,12% plus TVA, potrivit lui Răzvan Furtună, șef trezorerie și produse de retail. Practic, dacă doriți să revindeți aurul băncii, trebuie să-l păstrați la sediul acesteia.

Cine sunt clienții fideli

Cei care cumpără lingouri de aur provin din mediul de afaceri, au 30-40 de ani și au studii medii sau superioare, spune Alina Piciorea. Reprezentantul Cellini spune că din magazinele lor cumpără metalul galben medici, dar și oameni de afaceri și pensionari. Interesul pentru aur e reflectat de vânzările băncilor.

Dacă în prima jumătate a anului BCR a vândut 220 kg de aur, în iulie și august cantitatea comercializată a fost aproape dublă, de 400 kg. Cei de la Piraeus Bank au vândut, în primele opt luni ale acestui an, 180 kg de aur către persoane fizice. Din această cantitate, circa 60% a fost cumpărată în lunile iulie și august.

MOTIVAȚIE

De ce aleg românii această investiție

"În timp ce piețele financiare sunt în stare de tensiune, în timp ce nu se găsesc soluții palpabile pentru rezolvarea deficitelor bugetare ale țărilor din zona euro și al SUA, tot mai mulți investitori s-au orientat către aur, acest activ de refugiu care nu numai că și-a păstrat valoarea în timp, ci a înregistrat randamente spectaculoase", explică Alina Piciorea (foto), director de vânzări produse de trezorerie la Piraeus Bank apetența românilor pentru investițiile în lingouri de aur. Potrivit acesteia, un client cumpără, în medie, circa 200 g de aur.

Sursa: evz.ro

aur - lingou de aur - lingouri de aur - Eurogold - aur de vanzare - lingou de aur de vanzare - lingouri de aur de vanzare - Heraeus - Emirates Gold - Valcambi - Umicore - Metalor – Goldas - Investitii in aur - investitii aur - placi din aur  - cumpar aur - pret aur - curs aur -  lingou – lingouri


 

 
Linkuri conexe

Partenerii noștri

 


 

 

Download-uri