FACEBOOK

Euro nu ar fi trebuit sa existe - Vezi cat ar plati o tara sa iasa din zona euro

2011.09.06. 19:29 - Stiri

Un raport al bancii elvetiene UBS arata ca uniunea monetara din Europa, in forma in care exista in prezent, nu ar fi trebuit sa existe. Acum insa, o iesire din zona euro ar fi mult prea costisitoare, chiar daca unele state ar incerca acest lucru, arata raportul.

Expertii bancii UBS, Stephane Deo, Paul Donovan si Larry Hatheway au publicat, marti, un raport care arata ca, in forma actuala, uniunea monetara nu functioneaza, iar, pe viitor, va avea nevoie de schimbari, informeaza Business Insider.

Statele membre ar fi avut o situatie economica mai buna, daca nu ar fi intrat in zona euro, iar ideea de uniune monetara a fost prezentata in mod eronat populatiei ca fiind una benefica, arata raportul.

In anii '90, euro a fost prezentat ca o faza a integrarii ratelor de schimb la nivel international. A fost pus accentul pe avantajele unei rate de schimb stabile la nivel international, pentru turisti sau pentru comercianti.

Cea mai importanta consecinta a fost, insa, integrararea politicilor monetare, o componenta pe care politicienii au decis sa o ignore, pentru ca ideea in sine ar fi fost mai greu de "vandut" electoratului.

Uniunea monetara ar fi fost o idee "buna" doar daca intrarea in aceasta ar fi o zona fiscala ideala, iar aceasta ar insemna sa fie indeplinite doua conditii: fie zona este omogena si toate economiile se indreapta in aceeasi directie la aceeasi viteza, fie sunt suficient de flexibile, incat diferentele sa poata fi corectate rapid.

Euro nu poate sa dispara, ar fi prea costisitor

In acest moment, ar fi insa imposibil ca uniunea monetara sa se destrame, mai arata raportul, pe motiv ca ar fi mult prea costisitor ca un stat din zona euro sa renunte la moneda europeana.

Consecintele ar putea fi falimentul institutiilor statului, al companiilor, prabusirea sistemului bancar sau o prabusire a comertului la nivel international. Nici posibilitatea unei denominari nu ar ajuta un stat, arata raportul.

Daca o tara cu o economie slaba ar incerca sa iasa din zona euro acum, ar costa fiecare cetatean din aceasta tara intre 9.500 de euro si 11.500 de euro, doar in primul an. Ulterior, suma ar ajunge la 3.000-4.000 de euro de persoana. Tara ar avea de platit de la 40 pana la 50% din PIB in primul an.

Daca ar fi vorba despre o tara mai puternica, precum Germania, tot ar exista probleme, cum ar fi falimentul companiilor, ar fi nevoie de recapitalizarea sistemului bancar, iar comertul la nivel international ar suferi.

Fiecare adult si copil din Germania ar trebui sa plateasca in jur de 6.000-8.000 de euro in primul an, iar in urmatorii ani intre 3.500 si 4.5000 de euro. Asta inseamna ca tara ar avea de platit 20-25% din PIB in primul an.

Prin comparatie, costurile unor imprumuturi de urgenta pentru tari ca Grecia, Irlanda, Portugalia ar fi de doar o mie de euro de persoana, mai arata raportul.

Sursa: www.ziare.com
Autor: Livia Stroie

- lingouri de aur - investitii aur - lingouri de aur de vanzare - aur - aur de 24k - lingouri de argint - Eurogold - Heraeus - Emirates Gold - Valcambi - Umicore - Metalor – Goldas

 
Linkuri conexe

Partenerii noștri

 


 

 

Download-uri