FACEBOOK

De ce bagă nemții sute de miliarde în euro. Cât ar pierde Germania dacă s-ar întoarce la marcă

2011.12.06. 22:49 - Stiri

Scenariile privind destrămarea zonei euro se înmulțesc pe zi ce trece. Odată cu ele, o idee este reluată aproape fără sfârșit: Germania ar câștiga de pe urma acestui scenariu. Sau măcar n-ar suferi la fel de tare ca alții. Economiștii spun însă că statul german ar fi poate cel mai lovit de o astfel de situație.

Speculațiile privind destrămarea zonei euro cresc pe zi ce trece, la fel și cele privind desființarea totală a monedei unice. În majoritatea scenariilor pare că Germania nu ar avea prea multe de pierdut. În realitate, consecințele ar fi dezastruoase pentru Uniunea Europeană și pentru cea mai mare economie a ei, Germania, notează publicația germană „Der Spiegel“.

Avertismentele se înmulțesc, iar veștile noi contribuie la agravarea situației în fiecare zi. Autoritatea de reglementare financiară din Marea Britanie a început să intruiască băncile pentru a fi pregătite de eventuala destrămare a zonei euro. Investitorii pariază contra euro pe burse, dolarul se apreciază, iar capitalul începe deja să plece din statele comunitare.Pentru prima dată, se pare că europenii chiar iau în calcul destrămarea euro ca un scenariu real. Este însă cu adevărat prima dată când se întâmplă asta? De fapt, scenariile privind destrămarea euro sunt mai vechi decât moneda unică. La sfârșitul anului 1998, Hal Scott, profesor universitar de la Harvard, a publicat un studiu numit „Când euro se destramă“. Atunci, el spunea că șansele ca una ca asta să se întâmple sunt situate la 10%.

Astăzi, perspectiva este cât se poate de reală. Potrivit lui Mark Cliffe, economistul-șef al ING Bank, „chiar și cei mai înfocați susținători ai euro trebuie să admită că probabilitatea ca o țară să părăsească zona euro și destrămarea uniunii monetare nu mai este zero“.

Economistul Nouriel Roubini, cunoscut ca „Dr. Apocalipsă“ pentru că a prezis criza din 2008, estimează că riscurile ca zona euro să se prăbușească se ridică la 45%. Dar asemenea prognoze rămân abstracte pentru mulți.

Care ar fi consecințele concrete ale colapsului euro pentru Europa și Germania? Este greu de evaluat. „Der Spiegel“ realizează însă o analiză care prezintă costurile unui astfel de scenariu.Dezintegrarea zonei euro este posibilă din punct de vedere practic. În 1998, Scott enumăra o serie de factori care, teoretic, le-ar permite statelor euro să revină la monedele lor naționale. Zona euro a imprimat mai multe simboluri naționale pe monedele și bancnotele euro, a păstrat sistemele naționale de plăți și băncile centrale ale statelor. S-au păstrat și emisiunile naționale de obligațiuni guvernamentale.

Așa că ar putea Germania pur și simplu să se întoarcă la marca germană? Grecia ar putea să reintroducă drahma?

Nu ar fi atât de ușor pe cât spun euroscepticii, însă s-ar putea face. Tratatele europene nu prevăd cazuri ca un stat să părăsească zona euro. Un stat poate doar să părăsească UE ca întreg.

O astfel de plecare ar necesita timp, iar investitorii ar putea profita de acest interval pentru a-și retrage capitalul, avertizează economistul Karsten Junius într-un studiu. Așa că țara în cauză va suferi o deteriorare a economiei în drumul ei de întoarcere la moneda națională.

Este de asemenea neclar ce s-ar întâmpla cu datoria publică a unui stat dacă aceasta ar părăsi uniunea monetară. Atunci când a fost creată moneda unică, datoria publică a fost convertită în euro. În multe cazuri, conversia a fost stabilitî prin contracte „cu un singur sens de mers“, fără a fi prevăzută vreo clauză pentru cazul în care statul s-ar întoarce la moneda națională.

Colapsul uniunilor monetare este adesea însoțit de proteste

Factorul decisiv ar fi însă dacă țara în cauză a împrumutat bani sub incidența legii naționale sau a celei internaționale – iar asta variază de la stat la stat. Potrivit datelor DekaBank, Germania a emis doar 0,2% din datoria guvernamentală sub incidența legislației internaționale. Pentru Olanda, procentul este de 40%, iar pentru Portugalia, ea este de 60%.

Obligațiunile guvernamentale ar deveni astfel obiectul unor dispute legale, care ar afecta grav încrederea investitorilor față de statele care le emit. Investitorii sunt deja îngrijorați de acești factori. Banca japoneză Nomura și-ar fi sfătuit deja clienții să verifice dacă obligațiunile guvernamentale din portofoliile lor pot fi convertite în moneda națională.

Atunci când o monedă este desființată, există întotdeauna victime, inclusiv mulți cetățeni ale căror economii ajung dintr-o dată să valoreze puțin sau nimic. Istoria ne arată că destrămarea unei uniuni monetare este adesea acompaniată de proteste sau chiar războaie. Stephane Deo, economitul-șef al UBS, crede că este „practic imposibil de imaginat colapsul fără consecințe sociale severe“.

Proteste violente în Europa? Un scenariu de coșmar, din ce în ce mai real.

În același timp, UE va suferi o pierdere imediată a influenței la nivel mondial. Eforturile de a construi o uniune de politică externă de securitate și comună vor fi socotite inutile. Fără euro, chiar și vocile țărilor mari, precum Germania, vor însemna nimic mai multe de o „șoaptă pe scena mondială“, scrie Deo.

Ieșirea din uniunea monetară ar costa fiecare german mii de euro


În nicio altă țară scepticismul față de euro nu este mai ridicat decât este în Germania. Pe de-o parte, este de înțeles, având în vedere că Germania este principalul contributor la pachetele de salvare de urgență acordate țărilor cu probleme. Pe de alta, pare puțin absurd, având în vedere gradul ridicat în care țara a profitat de introducerea euro.Germania este un puternic stat exportator, iar aproximativ 40% din exporturile ei merg către alte state din zona euro.

Marți au apărut veștile că valoarea exporturilor Germaniei va depăși pragul de 1.000 de miliarde de euro pentru prima dată. Însă chiar companiile care se bucură acum de succes sunt obișnuite să-și poată exporta produsele la cele mai scăzute și mai stabile prețuri. Euro a făcut aceste două lucruri posibile.

Moneda unică a eliminat fluctuațiile cursurilor de schimb din zona euro, iar euro se apreciază mai puțin decât ar face-o marca germană (cu cât cursul este mai slab, cu atât este mai bine pentru un stat exportator). Cu alte cuvinte, datorită euro prețurile Germaniei rămân competitive.

Rezultatul a fost un boom al exporturilor. Între 1993 și 1999, exporturile germaniei au crescut cu 3%. Însă între 1999 și 2003, exporturile au crescut cu 6,5%. Între 2003 și 2007, după introducerea euro, exporturile Germaniei au crescut cu o rată-record de 9%.Apartenența la zona euro a adus Germaniei profituri între 50 și 60 de miliarde de euro doar în ultimii doi ani, potrivit unui studiu realizat de banca de investiții KfW, deținută de guvernul federal.

Dacă Germania ar părăsi zona euro, atunci acest avantaj pe piața exporturilor ar dispărea brusc. O marcă germană reintrodusă s-ar aprecia rapid în raport cu euro – economistul-șef al UBS crede că o apreciere de 40% este cea mai probabilă.

Rezultatul ar fi că produsele de export vor deveni mult mai scumpe. Dacă o țară puternică ar părăsi zona euro, scrie Deo, „ea va fi în final nevoită să renunțe la industria exportatoare“. Pentru economia germană, acesta ar fi adevăratul scenariu apocaliptic.

Sursa: www.adevarul.ro

Investitii in aur - investitii aur - placi din aur - aur de vanzare - lingou de aur de vanzare - lingouri de aur de vanzare - Eurogold - Heraeus - Goldas - lingouri de aur - cumpar aur - pret aur - curs aur -  lingou – lingouri - Emirates Gold - Valcambi - Umicore - Metalor – aur - lingou de aur

 
Linkuri conexe

Partenerii noștri

 


 

 

Download-uri