FACEBOOK

Cum a ajuns iar Cipru în pragul recesiunii

2011.12.06. 22:42 - Stiri

Pentru a doua oară în numai trei ani, statul cipriot este amenințat de recesiune. Criza politică și legăturile bancare cu Grecia au fost de ajuns pentru a sugruma economia.

Criza datoriilor de stat a dărâmat barierele așa-ziselor state PIIGS (Portugalia, Italia, Irlanda, Grecia, Spania) și se răspândește cu repeziciune în toate colțurile Uniunii Europene. Următoarea pe lista țărilor care vor evita colapsul doar cu ajutorul sprijinului internațional de urgență pare a fi Cipru, una dintre cele mai mici economii din UE. Expunerea uriașă pe Grecia, derapajele fiscale și o serie de catastrofe naturale au fost de ajuns pentru a transforma criza politică într-una economică.

Cel mai recent semnal de alarmă în acest sens vine chiar de la guvernatorul băncii centrale a statului. Economia cipriotă dă semne tot mai alarmante de recesiune, după ce Produsul Intern Brut a scăzut cu 0,7% în trimestrul al treilea față de trimestrul precedent. Autoritățile ar trebui să ia în calcul măsuri adiționale de austeritate, pe lângă un pachet de tăieri adoptat recent, a declarat Athanasios Orphanides, guvernatorul băncii centrale a Ciprului.

Statul și-a pierdut deja accesul la finanțare de pe piețele internaționale din cauza deteriorării fiscale, a mai spus Orphanides, care este membru al Consiliului Guvernator al Băncii Centrale Europene (BCE).

Autoritățile recunosc problema

„Este un lucru foarte bun faptul că natura critică a acestei situații a fost recunoscută", a declarat guvernatorul băncii centrale în fața Comisiei pentru Finanțe din cadrul parlamentului cipriot.

Vineri, Guvernul și Opoziția de la Nicosia au aprobat o nouă serie de măsuri de austeritate. Printre acestea se numără înghețarea salariilor din sectorul public și taxe adiționale pe venit pentru cei care lucrează în sectorul privat.

Dobânzile ridicate au restricționat practic accesul Ciprului la piețele internaționale de capital, iar autoritățile din insulă au declarat că vor accepta un împrumut în valoare de 2,5 miliarde de euro de la Rusia pentru ­a-și acoperi nevoia de refinanțare în 2012.

„Cea mai importantă consecință a deteriorării fiscale a fost pierderea credibilității noastre ca stat, rezultatul fiind excluderea totală de pe piețele internaționale încă din mai", a spus Orphanides.

„Randamentele obligațiunilor guvernamentale cipriote au crescut la nivelul țărilor care se află deja în mecanismul de sprijin", a mai spus acesta. Luni, randamentul obligațiunilor guvernamentale cipriote cu scadența la 10 ani s-a ridicat la 10,8%. Atunci când au ajuns la 6,5% - 7%, Grecia, Irlanda și Portugalia s-au împrumutat de urgență la Fondul Monetar Internațional și BCE.

Cipru resimte deja presiunea piețelor financiare internaționale din cauza expunerii semnificative pe care o are pe prea îndatorata Grecie. Potrivit agenției de evaluare financiară Fitch, Cipru ar pierde 19 miliarde de euro în cazul în care Grecia ar intra în incapacitate de plată.

Principalele trei agenții de rating din lume - Standard & Poor's, Moody's Investor Service și Fitch Ratings - au scăzut ratingurile acordate Ciprului din cauza expunerii mari pe Grecia (aproximativ 30% din întregul său sistem bancar).

Cipru a intrat oficial în recesiune în primul trimestru din 2009, dar și-a revenit după un an și trei luni. Dacă în 2009 economia a suferit o contracție de 1,7%, în 2010 ea a înregistrat o creștere de 1%.

O explozie cât o criză economică

La începutul lunii iulie, principala centrală electrică din Cipru a fost afectată puternic de o explozie. Pierderile care s-au ridicat la aproape un miliard de dolari i-au făcut pe analiști să spună încă de pe atunci că statul va avea nevoie de asistență financiară de urgență pentru a evita colapsul.

Cu un deficit bugetar de 5,1% din PIB și o datorie publică situată la 60% din PIB, Cipru se află într-o situație mult mai bună decât celelalte state europene care au cerut ajutor financiar extern de urgență - Grecia, Irlanda și Portugalia.

Cu toate acestea, daunele produse de explozie sunt considerate atât de ridicate încât oficialii se așteaptă ca, în loc de o creștere de 1,5%, economia să stagneze în acest an.

Explozia, care a avut loc la 11 iulie, a lăsat țara fără jumătate din necesarul de electricitate. Aceasta s-a produs la principala bază navală a armatei, însă în timpul acesteia a fost avariată și centrala electrică.

„Pentru a evita ce este mai rău, inclusiv intrarea într-un mecanism de sprijin și tot ceea ce ar presupune acesta pentru economia națională trebuie luate imediat alte măsuri mult mai drastice", spunea atunci Athanasios Orphanides, guvernatorul băncii centrale cipriote, într-o scrisoare trimisă președintelui țării, Demetris Christofias.

Economia, în stare de urgență

„Luând în considerare toți factorii, climatul internațional nefavorabil, dificultățile întâmpinate în obținerea finanțării externe și impactul adițional exercitat de evenimentele recente, cred că economia se află într-o stare de urgență, comparabilă cu cea din 1974", a scris Orphanides, referindu-se la invazia Turciei în partea de nord a Ciprului din 1974.

0,7% este contracția economică înregistrată de Cipru în cel de-al treilea trimestru din 2011 față de trimestrul precedent.

" Cel mai important efect al deteriorării fiscale a fost pierderea credibilității ca stat. "

Athanasios Orphanides

Sursa: www.adevarul.ro

lingouri de aur de vanzare - Umicore - Metalor – Goldas - Investitii in aur - investitii aur - placi din aur-  Eurogold - Heraeus -  lingou de aur de vanzare - aur de vanzare - cumpar aur - Emirates Gold - Valcambi - pret aur - curs aur -  lingou – lingouri - aur - lingou de aur - lingouri de aur

 

 
Linkuri conexe

Partenerii noștri

 


 

 

Download-uri