FACEBOOK

Culmea crizei: Africa începe să cumpere Europa!

2011.11.16. 17:13 - Știri piață

Creșterea economică a Angolei, fostă colonie, îi permite să se gândească la achiziții în fosta putere colonială slăbită de criza datoriilor, relatează France Presse, citată de Agerpres.

Cu ocazia unei vizite pe care o va efectua miercuri la Luanda, primul ministru portughez, Pedro Passos Coelho, s-ar putea transforma în reprezentant comercial care să promoveze oferta companiilor de stat pe care dorește să le privatizeze.

 

"Tunisia și Algeria au companii solide care derulează afaceri în Europa, dar nu se compară cu investițiile angoleze pe care le vedem în Portugalia. Sunt convins că în curând vom vedea tot mai multe active portugheze cumpărate de Angola", a afirmat Pedro Seabra, cercetător la Institutul portughez de Relații internaționale (IPRIS).

Economia Portugaliei scade, cea a Angolei este pe val

Economia lusitană, potrivit ultimelor estimări, ar urma să scadă cu 2,8% în 2012, în timp ce PIB-ul Angolei, țară bogată în petrol, este prognozat să crească cu 12%. În plus, Luanda dispune de lichidități, în timp ce Lisabona este obligată să privatizeze cu orice preț, în virtutea acordului pe care l-a convenit în luna mai cu Uniunea Europeană și cu Fondul Monetar Internațional, pentru a face rost de cash. Țara europeană s-a angajat să privatizeze total sau parțial compania aeriană TAP, compania Energias de Portugal și banca BPN.

Potrivit estimărilor Institutului portughez de Relații Internaționale, investițiile angoleze în Portugalia au crescut de la 1,6 miliarde euro la 116 miliarde de euro, între anii 2002 și 2009, și 3,8% din valoarea acțiunilor tranzacționate la bursa de la Lisabona este deținută de angolezi.

"Mulți angolezi au interese comerciale în Portugalia, dar sunt și mulți portughezi care au venit aici la Luanda pentru afaceri, deci putem spune că este o reciprocitate profitabilă pentru ambele state", spune Carlos Feijo, șeful de cabinet al președintelui angolez Jose Eduardo dos Santos.

Fiica acestui președinte, Isabel, a cheltuit mulți bani în Portugalia, la fel ca și puternicul grup petrolier angolez Sonangol, dar identitatea multor altor investitori din Portugalia rămâne ascunsă, ceea ce face dificilă estimarea sumelor aflate în joc. "Aceste operațiuni sunt foarte opace și foarte rar știm ce se află în spatele lor, sau de unde provin banii", remarcă cercetătorul IPRIS Pedro Seabra, care mai atrage atenția că "acest lucru îi neliniștește pe portughezi și, cu cât vor veni mai mulți bani din Angola, cu atât vor avea mai multe întrebări".

Companii angoleze precum Sonangol dispun de multe miliarde de dolari ce nu se regăsesc în contabilitatea lor, potrivit organizației non-guvernamentale anticorupție Global Witness. "Portughezii trebuie să-i întrebe de unde provin acești bani investiți în economia lor", consideră activistul anticorupție angolez Rafael Marques, care avertizează că, "dacă nu fac acest lucru, riscă să vadă cum în Portugalia se vor spăla banii negri din Angola".

Partizanii proiectelor de dezvoltare ar dori ca, pe lângă investițiile în străinătate, companiile angoleze să-și dezvolte activitatea și în țara lor, unde se estimează că două treimi din populație trăiește cu mai puțin de doi dolari pe zi.

Sursa: evz.ro

 

Investitii in aur - investitii aur - placi din aur - aur de vanzare - Emirates Gold - Valcambi - Umicore - Metalor – lingou de aur de vanzare - lingouri de aur de vanzare - Eurogold - Heraeus - Goldas - aur - lingou de aur - lingouri de aur - cumpar aur - pret aur - curs aur -  lingou – lingouri


 

 
Linkuri conexe

Partenerii noștri

 


 

 

Download-uri