FACEBOOK

Care sunt țările din zona euro care s-au adaptat cel mai bine la criză

2011.11.16. 17:41 - Știri piață

În primul rând sunt analizate corecțiile externe, urmate de cele fiscale și în final sunt observate modificările costului unitar real al muncii. Fiecărei țări i s-a aplicat un scor și i s-a atribuit o poziție pe baza rezultatelor acestor investigații. În funcție de acești factori fiecare țară primește un scor, care poate ajunge la maxim 10 puncte, după cât de bine s-a adaptat la noile condiții.


După cum veți vedea mai jos, în majoritatea cazurilor, țările care s-au adaptat cel mai bine sunt cele care au cele mai mari probleme economice.

Cu alte cuvinte, cele care trebuie să facă cele mai multe corecții o fac, dar s-ar putea să nu fie îndeajuns pentru a evita dezastrul.

10. Finlanda

Scor: 3,8
Poziție după sănătatea fiscală: 3

Puncte tari: Scor excelent pentru resurse umane, cu cele mai bune rezultate PISA și cu abilități puternice de a integra imigranții. Nu are deficit structural. Regim liberal în ceea ce privește regulile pieței.

Puncte slabe: Scăderi semnificative în exporturile nete după 2008; cheltuielile guvernamentale au o pondere mare în PIB; insuficientă orientare către export pentru o economie mică.

9. Luxemburg

Scor: 4
Poziție după sănătatea fiscală: 2

Puncte tari: Poziție fiscală excelentă; cea mai puternică tendință de creștere dintre toate țările mature ale zonei euro; un surplus uriaș de cont curent; o rată scăzută a consumului public și privat.
Puncte slabe: Piața serviciilor este puternic regularizată; dependență de industria financiară; grad înalt de protecție a locurilor de muncă.

8. Olanda

Scor: 4
Poziție după sănătatea fiscală: 4

Puncte tari: Utilizare excelentă a forței de muncă, cu o rată mare a angajărilor și una foarte mică a șomajului; un regim foarte liberal; performanțe puternice la export; surplus major de cont curent.
Puncte slabe: Cheltuielile guvernamentale au o pondere crescută în PIB; industrie financiară supradimensionată; deficit fiscal peste medie.

7. Portugalia

Scor: 4,9
Poziție după sănătatea fiscală: 15

Puncte tari: Au fost începute corecții fiscale majore; scor excelent la integrarea imigranților.

Puncte slabe: O creștere economică foarte atenuată; orientare spre export insuficientă; deficit mare de cont curent; un deficit fiscal uriaș în 2010; poziție fiscală nesustenabilă.

6. Slovacia

Scor: 5
Poziție după sănătatea fiscală:6

Puncte tari: cel mai bun scor din zona euro la tendința de creștere economică din ultima perioadă; orientare puternică către export; cheltuielile guvernamentale au o pondere mică în PIB; înclinație atenuată către cosum; o rată scăzută a datoriei publice în PIB.
Puncte slabe: O rată mare a șomajului; scor slab la resurse umane; deficit fiscal excesiv în 2010.

5. Spania

Scor: 5,7
Poziție după sănătatea fiscală: 12

Puncte tari: O rată relativ mică a datoriei publice în PIB; cheltuielile guvernamentale în PIB sunt sub medie; o revenire spectaculoasă pe exporturile nete.
Puncte slabe: O rată slabă de creștere economică, în afară de construcții; scor foarte prost la angajări, cu cea mai mare rată a șomajului la tineri din întreaga zonă euro; un deficit structural foarte mare în 2010; rată scăzută a natalității; scoruri PISA scăzute.

4. Malta

Scor: 6,4
Poziție după sănătatea fiscală: 11

Puncte tari: Creștere puternică a exporturilor nete de la sfârșitul lui 2007; cheltuielile guvernamentale au o pondere scăzută în PIB; costul unitar real al muncii atenuat.
Puncte slabe: O rată scăzută a angajărilor; o poziție fiscală nesustenabilă; deficit major de cont curent.

3. Irlanda

Scor: 6,5
Poziție după sănătatea fiscală: 10

Puncte tari: O efort puternic de corecție cu creșteri majore în exporturi și o scădere semnificativă a costului unitar al muncii; cea mai mare rată a natalității din zona euro; o creștere importantă a economiilor populației; cea mai puțin regularizată piață pentru bunuri și servicii din zona euro.

Puncte slabe: Cel mai rău deficit structural din zona euro; o rată mare a activelor bancare în PIB; o creștere excesivă a costurilor unitare ale muncii în 2002-2010; o cădere pronunțară a șomajului.

2. Grecia

Scor: 6,6
Poziție după sănătatea fiscală: 17

Puncte tari: O schimbare majoră a deficitului ciclic; îmbunătățire majoră în exporturi nete prin prăbușirea importurilor; o rată scăzută a datoriilor populației în PIB.
Puncte slabe: cel mai slab scor al datoriei publice în PIB; scoruri PISA foarte slabe; înclinație puternică spre consum; deficit de cont curent uriaș; o rată scăzută a economiilor populației; cele mai regularizate piețe din zona euro.

1. Estonia

Scor: 8,4
Poziție după sănătatea fiscală: 1

Puncte tari: cea mai bună poziție la sustenabilitatea fiscală; orientare puternică spre exporturi; scoruri PISA bune; adaptare rapidă a pieței muncii; regim regulatoriu foarte liberal.

Puncte slabe: Creștere excesivă a costului forței de muncă în perioadă boomului economic; rată scăzută a economiilor populației; încă se clatină după scăderea puternică a ratei angajărilor din perioada post-bubble; Capacitate sub medie de a integra imigranții.

Sursa: Business Insider

lingouri de aur de vanzare - cumpar aur - Emirates Gold - Valcambi - Umicore - Metalor – Goldas - Investitii in aur - investitii aur - placi din aur - aur de vanzare - pret aur - curs aur -  lingou – lingouri - aur - lingou de aur - lingouri de aur - Eurogold - Heraeus -  lingou de aur de vanzare

 
Linkuri conexe

Partenerii noștri

 


 

 

Download-uri