FACEBOOK

Bursele din Asia și moneda euro au scăzut miercuri, din cauza temerilor privind criza din zona euro

2011.11.16. 16:56 - Știri piață
Indicele MSCI Asia Pacific al burselor asiatice din afara Japoniei a scăzut cu 2,1%, în timp ce indicele Nikkei al bursei de la Tokyo a închis miercuri în coborâre cu 0,9%.

Moneda euro a atins minimul ultimelor cinci săptămâni față de dolar și yen, odată cu creșterea aversiunii la risc a investitorilor.

Moneda unică s-a depreciat cu 0,7% față de dolar, la 1,3437 dolari pe euro.

Prețul aurului a scăzut cu 1%, la 1.763,39 dolari pe uncie, unii jucători încercând să-și acopere pierderile pe active riscante lichidând o parte din pozițiile pe aur.

Situația politică din Italia și Grecia, unul dintre principalii factori care determină direcția piețelor, este încă neclară, implementarea măsurilor dure de austeritate necesare pentru stoparea extinderii crizei datoriilor de stat fiind încă pusă sub semnul întrebării.

La Roma, premierul desemnat Mario Monti ar trebui să-și prezinte miercuri cabinetul.

"Este clar că piețele așteaptă o întrerupere în circuit, care să reducă presiunile de pe dobânzile obligațiunilor țărilor de la periferia zonei euro. Dacă nu va ieși niciun anunț în următoarele zile, suspectăm că situația s-ar putea agrava foarte rapid", comentează un analist australian.

Randamentul obligațiunilor Italiei cu maturitatea la zece ani a închis marți peste pragul critic de 7%, mulți economiști considerând că datoria țării devine nesustenabilă la astfel de dobânzi.

Presiunile asupra obligațiunilor de stat au început în ultimele zile să afecteze notabil și Franța. Diferența dintre dobânda cerută de investitori pentru a împrumuta Franța și randamentul obligațiunilor de stat germane pe zece ani, titlurile de referință în zona euro, urcând luni la 190 puncte de bază, adică 1,9 puncte procentuale, cel mai ridicat nivel de la introducerea monedei euro.

Băncile franceze sunt cei mai expuși investitori pe datoria de stat a Italiei, cu dețineri de 416 miliarde de dolari la finele lunii iunie, potrivit datelor Băncii pentru Reglemente Internaționale.

Datoria de stat a Italiei se ridică la peste 1.800 miliarde de dolari, reprezentând aproximativ 120% din Produsul Intern Brut al țării.
 

Sursa: mediafax.ro

Eurogold - Heraeus - Emirates Gold - Valcambi - Umicore - Metalor – Goldas - aur - lingou de aur - lingouri de aur - Investitii in aur - investitii aur - placi din aur - aur de vanzare - lingou de aur de vanzare - lingouri de aur de vanzare - cumpar aur - pret aur - curs aur -  lingou – lingouri 

 
Linkuri conexe

Partenerii noștri

 


 

 

Download-uri