FACEBOOK

Băncile centrale din statele emergente au cumpărat 180 tone de aur în acest an

2011.08.08. 15:22 - Știri piață

 Băncile centrale din state emergente precum Coreea de Sud și Thailanda au adăugat la rezervele lor aur în valoare de peste 10 miliarde de dolari de la începutul acestui an și până în prezent, semn al scăderii încrederii în obligațiunile emise de statele occidentale și în valute precum dolarul și moneda euro, trans-mite Reuters, potrivit Agerpres.
     Datele pe luna iunie prezentate de Fondul Monetar Internațional arată că Banca centrală din Thailanda a cumpărat aur pentru a doua oară în acest an, majorându-și rezervele de aur cu 19 tone până la 127 tone. De asemenea, Banca centrală din Rusia a cumpărat alte 5,85 tone de aur majorându-și rezervele de metal galben până la 836,7 tone, locul opt în lume în ceea ce privește rezervele oficiale de aur.
     De la începutul acestui an și până în prezent băncile centrale din statele emergente au cumpărat aproape 180 tone de aur, mai mult decât dublu față de 73 tone achiziționate de băncile centrale din întreaga lume în 2010.
     Prețul spot al unciei de aur a cres-cut cu peste 17% în acest an ajungând la valoarea record de 1.672,65 dolari, creștere provocată în mare parte de îngrijorările investitorilor față de impactul crizei datoriilor suverane și de ritmul lent al avansului economiei globale.
     Banca centrală din Mexic a fost cel mai mare cumpărător de aur în acest an, cu 98 de tone de aur în valoa-re de 5,3 miliarde de dolari, urmată de Banca centrală din Rusia, cu 48 de tone de aur în valoare de 2,6 miliarde de dolari, la prețurile actuale. Zilele trecute, Banca centrală din Coreea de Sud a confirmat că a cumpărat 25 de tone de aur în lunile iunie și iulie.
     "În mod evident, Băncile centrale nu consideră că prețul actual al aurului este prea mare și își diversifică rezervele. Aceasta a fost prima achiziție de aur efectuată de Banca centrală din Coreea de Sud în aproape zece ani", a apreciat analistul Commerz-bank, Daniel Briesemann.
     Datele FMI mai arată că Rusia, Kazahstan, Grecia, Ucraina și Tadjikistan și-au sporit rezervele de aur în luna iunie și se numără printre cei mai importanți cumpărători de aur din acest an. Rezervele de aur ale Kazahstanului au crescut pentru a treia oară în acest an, cu 3,11 tone în iunie până la 70,434 tone, rezervele Tadjikistanului au crescut cu 0,04 tone până la 3,036 tone, în timp ce Grecia și Ucraina au cumpărat fiecare 0,03 tone, majorându-și rezervele oficiale de aur până la 111,506 tone și respectiv 27,744 tone. Potrivit FMI, Rusia și-a sporit rezervele de aur în fiecare lună din ultimii cinci ani.
     Analiștii estimează că Băncile centrale vor rămâne cumpărători de aur în acest an iar cei mai probabili cumpărători vor fi Băncile centrale cu rezerve mai și dețineri relativ mici de lingouri de aur, cum este Banca centrală a Chinei. Rezervele de aur reprezintă doar 1,6% din rezervele totale de 2.500 miliarde de dolari ale Băncii centrale a Chinei, chiar dacă instituția este al șaselea deținător oficial de aur din lume. 

Sursă: www.bursa.ro,  A.G.

- lingouri de aur - investitii aur - lingouri de aur de vanzare - aur - aur de 24k - lingouri de argint - Eurogold - Heraeus - Emirates Gold - Valcambi - Umicore - Metalor – Goldas

 
Linkuri conexe

Partenerii noștri

 


 

 

Download-uri