FACEBOOK

"Erste" își menține pariul pe creșterea aurului

2011.07.15. 13:16 - Știri piață

 

     *  Cererea investitorilor crește de zece ori în zece ani, indicând o nouă fază de creștere exuberantă a pieței
     *  Ținta de preț pe termen lung: 2.300 USD; tendința ascendentă continuă
     *  Investitorii instituționali - în special asigurătorii și fondurile de pensii - vor domina următoarea etapă de creștere exuberantă a pieței aurului
     
     Cererea de aur din partea investitorilor a crescut de zece ori pe parcursul ultimilor zece ani, ceea ce indică faptul că aurul intră într-o nouă etapă de creștere exuberantă a pieței, în condițiile în care China și India stimulează cererea, arată analiștii Erste Group într-un raport.


     Potrivit acestora, prețul aurului a fost influențat și de programele globale de stimulente monetare și se preconizează chiar o nouă creștere a cursului de schimb dintre aur și hârtie. Erste indică un preț țintă de 2.000 dolari pentru aur în următoarele 12 luni.


     \\\"De la publicarea primului nostru raport privind aurul în urmă cu cinci ani, prețul aurului a crescut cu +140%. Estimarea experților din urmă cu trei ani, care indica un preț pe termen lung de 2.300 dolari, ar putea fi considerată chiar prea conservatoare acum\\\", a precizat Ronald Stöferle, analistul pentru aur al Erste Group.


     *  Aurul are de câștigat de pe urma crizei nerezolvate a datoriilor
     Problema datoriilor excesive așteaptă încă să fie rezolvată, în condițiile în care majoritatea creanțelor nu au fost anulate sau rambursate. Din acest motiv, ratele reale ale dobânzii vor rămâne la un nivel scăzut, ceea ce asigură un mediu perfect pentru aur, se arată în raportul Erste: \\\"Există doar câteva mo-duri de a scăpa din capcana datoriilor: creșterea datoriilor, în maniera făcută de Statele Unite după al doilea Război Mondial, sau alternativa reducerii drastice a cheltuielilor și consolidării rigide a bugetului, așa cum au făcut țările scandinave în anii 1990.


     Unele dintre cele mai dureroase opțiuni sunt reprezentate de creșteri masive ale impozitelor, crearea inflației, deprecierea monedei sau, în ultimă instanță, falimentul unei țări. Ne așteptăm ca aurul să câștige în toate aceste scenarii\\\".


     Analiștii mai amintesc că India și China au rămas cei mai importanți factori pe partea de cerere: \\\"O atracție mai mare pentru aur, combinată cu creșterea veniturilor disponibile, va avea cu siguranță un efect pozitiv asupra cererii pentru aur. Până în 2020, piețele emergente vor genera 50% din PIB-ul global, în creștere de la 19% în 2000\\\".


     *  Nu se întrevăd bule speculative
     Cererea investitorilor reprezenta doar 4,8% din totalul cererii în anul 2000, dar ponderea a crescut la aproa-pe 40% anul trecut. Conform analiștilor Erste Group, evoluția indică o revenire clară și puternică a tendinței ascendente și anunță o nouă etapă de creștere exuberantă a pieței: \\\"Ne putem aștepta ca investitorii instituționali să domine următoarea etapă. În principal, companiile de asigurări și fondurile de pensii ar trebui să își majoreze plasamentele în aur, dată fiind corelarea redusă sau chiar negativă cu acțiuni și în special cu obligațiuni. Aurul este recunoscut ca fiind o investiție sigură deoarece nu și-a pierdut niciodată valoarea\\\".


     *  Aproximativ 5 - 10% din portofoliu ar trebui investit în aur
     Aurul ar trebui să facă parte din fiecare portofoliu, din motive ce țin de diversificarea și asigurarea investițiilor, arată raportul citat. Potrivit acestuia, aproximativ 5 - 10% din portofoliu ar trebui inves-tit în aur.


     \\\"Încă ne așteptăm ca prețul aurului să crească cel puțin până la nivelul maxim de până acum, ajustat la inflație, de 2.300 dolari/uncie (din 1980), la încheierea etapei de creștere exuberantă a pieței\\\", a estimat Stöferle. Unele comparații istorice sugerează chiar valori mai mari. Stöferle explică de ce aurul nu aduce nicio dobândă: \\\"Aurul reprezintă o proprietate pură, fără nicio obligație față de o persoană sau o instituție. Nu conține niciun risc în contrapartidă\\\".


     Pe plan internațional, aurul s-a plasat, vineri, la nivelul minim al ultimelor șase săptămâni, în condițiile în care s-au redus semnificativ temerile privind intrarea Greciei în incapacitate de plată.


     Cotația aurului cu livrare în august a coborât cu 20,20 dolari (1,3%), la 1.482,60 dolari uncia la Comex New York. În cursul zilei de vineri, prețul metalului prețios a scăzut la 1.478,30 dolari/uncie, cel mai redus nivel înregistrat după data de 17 mai. Săptămâna trecută, prețul aurului a pierdut 1,2%, iar în luna iunie - 2,2%. 

 

Autor: A.A.

Sursă: www.bursa.ro

- lingouri de aur - investitii aur - lingouri de aur de vanzare - aur - aur de 24k - lingouri de argint - Eurogold - Heraeus - Emirates Gold - Valcambi - Umicore - Metalor – Goldas

 
Linkuri conexe

Partenerii noștri

 


 

 

Download-uri