FACEBOOK

Șeful Departamentului Schengen din MAI: România are 90% șanse să adere la Schengen în trepte, în 2012

2011.11.16. 16:46 - Stiri

Marian Tutilescu a declarat, la RFI, că rămâne optimist și că speră că Olanda își va "flexibiliza" poziția după raportul de monitorizare pe justiție.

"Raportul MCV din vara aceasta a fost interpretat diferit, pentru că există o notă de subiectivism. Olanda consideră că nu sunt progrese suficiente, spre deosebire de celelalte state membre, care consideră că sunt progrese clare, evidente și ireversibile. Fiind vorba de acest subiectivism, credem noi că următorul raport ar putea să-i convingă să-și flexibilizeze poziția și să înțeleagă într-adevăr că este un progres evident, ireversibil", a spus șeful Departamentului Schengen.

În opinia lui Marian Tutilescu, sunt aproape 90 la sută șanse ca România să intre în spațiul Schengen în etape, anul viitor. "Sunt șanse foarte mari, undeva la 80-90 la sută șanse, în opinia mea. În trepte", estimează șeful Departamentului Schengen.

Marian Tutilescu consideră că poziția recentă a Finlandei, care a anunțat că ar putea accepta aderarea în trepte la Schengen, este un pas înainte, pentru că această soluție "agreată de cvasitotalitatea statelor membre Schengen" este un mod de abordare pozitiv, într-un context european extrem de dificil.

"Este o soluție de compromis, care permite pe de o parte efectuarea primului pas în demersul celor două state de aderare la Spațiul Schengen, în condițiile în care au îndeplinit toate criteriile tehnice și acestea erau singurele condiții prevăzute de acquis-ul Schengen și o poziție oarecum de îngrijorare a multora din statele membre Schengen, privind situația migrației ilegale din Europa, în contextul extrem de complex în care se află acum Uniunea Europeană", a mai declarat Tutilescu, pentru RFI.

Șeful Departamentului Schengen a precizat că Finlanda și-a flexibilizat poziția în dosarul Schengen datorită demersurilor diplomatice ale României.

"Am avut o serie de contacte, atât noi, cât și Ministerul de Externe, cu autoritățile finlandeze, cu ministrul de Interne finlandez, cu ambasada. Chiar în perioada următoare, ambasada va efectua o documentare pe frontieră și în zonele de interes Schengen. De asemenea, contactele pe care le-am avut și în cadrul cărora am prezentat rezultatele obținute de România credem că au contribuit la această flexibilizare a poziției Finlandei. Pe de altă parte, sigur, au fost și contactele diplomatice la nivelul cel mai înalt și, de ce să nu o spunem, chiar unele poziții foarte ferme ale reprezentanților Comisiei Europene și Parlamentului European, care consideră că o politică europeană nu poate și nu trebuie să rămână în jurul unui interes politic intern al unui stat membru, oricare ar fi el", a adăugat Tutilescu.

Ministrul de Externe, Teodor Baconschi, a declarat, luni, la Bruxelles că nu-și face mari iluzii privind posibilitatea ca Olanda să-și schimbe, înainte de 9 decembrie, poziția privind aderarea României la Spațiul Schengen.

Olanda nu își va modifica poziția față de aderarea României și Bulgariei la Schengen până nu va observa rezultate pozitive și ireversibile în combaterea corupției și criminalității organizate, afirma purtătorul de cuvânt al Ministerului olandez de Interne, citat de postul public de radio bulgar.

Guvernul olandez a insistat permanent pe necesitatea unor rezultate pozitive și ireversibile în combaterea corupției și criminalității organizate, a precizat Alexander Vanderee.

El a subliniat că Guvernul olandez este de acord cu ideea că România și Bulgaria au îndeplinit criteriile tehnice pentru aderarea la Schengen, explicând însă că sunt așteptate măsuri mai ferme pentru combaterea corupției și infracționalității.

Olanda și Finlanda au blocat aderarea la Schengen a României și Bulgariei, afirmând că niciuna dintre ele nu a depus suficiente eforturi pentru a combate corupția.

Ministrul finlandez al Afacerilor Europene, Alexander Stubb, a declarat luni că Helsinki este de acord cu o soluție de compromis care să permită aderarea etapizată a României și Bulgariei la Spațiul Schengen.

"Este vorba de o abordare în două etape. Inițial vom elimina controalele la frontierele aeriene și maritime și apoi vom lua o decizie privind frontierele terestre", a declarat Stubb.

Acordul Finlandei este necesar însă nu și suficient pentru a face posibilă aderarea României și Bulgariei la Schengen. Integrarea celor două state nu se poate face în absența unui consens al tuturor statelor membre.

Președinția poloneză a UE a amânat în 22 septembrie, în Consiliul JAI, votul privind eventuala aderare a României și Bulgariei la Spațiul Schengen, în lipsa unui consens al statelor membre, evitând astfel o decizie negativă. La finalul reuniunii Consiliului JAI de atunci, ministrul Administrației și Internelor, Traian Igaș, declara că Olanda și Finlanda au ignorat valori precum încredere, parteneriat și responsabilitate, des invocate atunci când sunt definite principiile de funcționare ale Spațiului Schengen.

Cancelarul german Angela Merkel afirma pe 10 noiembrie, după întâlnirea cu președintele Traian Băsescu, că abordarea etapizată pentru intrarea României în Schengen, propusă de Germania și Franța și susținută de România, este o posibilitate de rezolvare a acestei probleme.
 

Sursa: mediafax.ro

lingou de aur de vanzare - lingouri de aur de vanzare - cumpar aur - pret aur - curs aur - aur - lingou de aur - lingouri de aur - Investitii in aur - investitii aur - placi din aur - aur de vanzare -   lingou – lingouri - Eurogold - Heraeus - Emirates Gold - Valcambi - Umicore - Metalor – Goldas

 

 
Linkuri conexe

Partenerii noștri

 


 

 

Download-uri